John Kerry zoekt steun China in dossier Noord-Korea
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is vrijdag in Beijing gearriveerd voor een tweedaags bezoek. Hoog op de agenda staan Noord-Korea en de oplopende spanningen tussen China en zijn buurlanden.
We hebben je hulp nodig, maar je moet wel je plaats kennen. Dat is in een notendop de diplomatieke spagaat die John Kerry momenteel maakt. De VS willen koste wat het kost voorkomen dat Noord-Korea een atoomwapen ontwikkelt waarvan Kim Jong-un en zijn generaals aan de rode knop zitten. De VS doen een beroep op de Chinese leiders om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze beschouwen China als een van de weinige landen die nog enige invloed op Noord-Korea kunnen uitoefenen, al was het maar omdat het geïsoleerde regime in Pyongyang voor zijn internationale handel volledig afhankelijk is van zijn grote buur.
China meent dat het al het mogelijke heeft gedaan. De vraag is ook hoe groot de invloed van China in Noord-Korea nog is. Het land is keer op keer verrast over acties en provocaties. China's belangrijkste contactpersoon in Pyongyang en matigende invloed, Jang Song Thaek, werd in december uit zijn functie gezet en geëxecuteerd wegens hoogverraad.
Onpartijdig en onbevooroordeeld
Aan de andere kant komt Kerry de zorg van de VS en zijn bondgenoten in de regio overbrengen over de assertiviteit die Beijing tentoonspreidt in territoriale claims en de controle over de Oost- en Zuidchinese-Zee. In dit dossier benadrukken de Chinezen keer op keer dat de VS zich 'onpartijdig en onbevooroordeeld' moeten opstellen. Lees: zich nergens mee moeten bemoeien.
De Chinezen zullen aan Kerry juist hun zorg overbrengen over de koers die de Japanse premier Shinzo Abe vaart. Hij is bezig het Japanse zelfverdedigingsleger te versterken en wil ook de grondwet veranderen waarin staat dat het Japanse leger alleen ingezet mag worden om het eigen grondgebied te verdedigen. Japan en China zijn anderhalf jaar in een giftige woordenstrijd verwikkeld over elkaars intenties. De emoties worden gevoed door de omstreden Diaoyu/Senkaku eilanden, waarvan beide landen claimen dat ze tot hun land behoren.
Druk reisprogramma
Kerry heeft in China gesprekken met de minister van buitenlandse zaken Wang Yi en president Xi Jinping.
Het bezoek aan China maakt deel uit van een rondreis die hem langs Zuid-Korea, Indonesië en de Arabische Emiraten voert. Het is de vijfde Azië-trip van Kerry sinds hij in februari 2013 minister werd.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingWang Yi
Gerelateerde onderwerpen:
Partijkrant beschuldigt Abe van 'gangster-logica'China bouwt tweede vliegdekschip
VS noemen Chinese visserijzone 'gevaarlijk'