economie cultuur politiek RSS

Mars voor persvrijheid Hong Kong

Meer dan 6.000 journalisten hebben zondag in Hong Kong gedemonstreerd voor de persvrijheid. Ze maken zich zorgen over toenemende bemoeienis van China met hun media.

Telefoontjes van Chinese vertegenwoordigers in Hong Kong. Adverteerders die bepaalde kranten boycotten. En media-exploitanten die kritische redacteuren en columnisten vervangen.

Volgens de demonstrerende journalisten neemt de bemoeienis van de Chinese overheid met de pers in Hong Kong toe. Demonstranten vrezen beïnvloeding van berichtgeving over het Chinese vasteland, maar ook over de verkiezingen in Hong Kong in 2017.

 

Zelfcensuur

"Koppen die worden aangepast, complete pagina's die zijn verwijderd, foto's die worden weggehaald, columnisten die worden ontslagen. We krijgen telefoontjes van overheidsambtenaren en van zakenlieden, die zeggen dat ze bepaalde informatie niet in onze kranten willen zien", zegt Shirley Yam, organisator van de demonstratie tegen CNN.

Volgens South China Morning Post kregen twee media te maken met een Chinese adverteerdersboycot: Apple Daily en AM730. Chinese staatsbedrijven annuleerden in een paar dagen tijd advertentiecontracten met een totale waarde van een miljoen dollar. De demonstranten zijn bang dat uitgevers hun redacties tot zelfcensuur dwingen.

 

Traditie van persvrijheid

Hong Kong heeft een traditie van vrije pers, opgebouwd onder het Britse bewind. Toen de Britten in 1997 hun kroonkolonie overdroegen aan China, werd respect voor die traditie beloofd: één land, twee systemen.

Vorige week liepen duizenden hardlopers bij de Hong Kong Marathon met een blauw lintje om aandacht te vragen voor de persvrijheid. De actie ontstond nadat Li Wei-ling was ontslagen bij een commercieel radiostation. De populaire presentatrice staat bekend om haar kritiek op de pro-Beijingkoers van chief executive Leung Chun-ying. Li heeft ook een column in AM730.

maandag 24 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'
Hong Kong moet langer wachten op vrije verkiezingen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder