economie cultuur politiek RSS

Dwangarbeiders WO II eisen schadevergoeding Japan

Een groep van 37 voormalige Chinese dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan moesten werken, eisen schadevergoeding. Zij dagen twee Japanse bedrijven voor de rechtbank in Beijing.

Woensdag accepteerde de rechters de zaak van de voormalige dwangarbeiders tegen Mitsubishi Materials Corporation en Nippon Coke & Engineering Company.

De voormalige-dwangarbeiders eisen een miljoen yuan (120.000 euro) schadevergoeding per persoon en een openbaar excuus van beide bedrijven dat in kranten in China en Japan moet worden gepubliceerd.

 

Gerechtigheid

Hoewel de dwangarbeid in Japan plaatsvond en beide gedaagden in Japan zijn gevestigd, hebben de nabestaanden besloten om in China naar de rechter te gaan. "Omdat het in Japan onmogelijk is gerechtigheid te krijgen, zijn de Chinese slachtoffers van dwangarbeid vastbesloten de bedrijven die hen onrecht hebben aangedaan in China in rechte te dagen", aldus één van de eisers, Zhang Shan.

Eerdere rechtszaken van individuele Chinese oorlogsslachtoffers zijn in Japan afgewezen, omdat het Japanse hooggerechtshof zich op het standpunt stelt dat de oorlogsschade is afgehandeld in een overeenkomst met China uit 1972. China besloot toen af te zien van schadevergoedingen.

 

Chinese kantoren

De keus voor Mitsubishi en Nippon Mining lijkt niet toevallig. Beide bedrijven zijn actief in China en hebben daar verkoopkantoren. Bij een veroordeling kan daar eventueel beslag worden gelegd.

Tijdens de oorlog werden 3.765 Chinezen tewerkgesteld bij de mijnbouwtak van Mitsubishi; 722 van hen stierven. Bij de rechtsvoorganger van Nippon werden 5.650 Chinezen gedwongen aan het werk gezet, waarvan er 1.023 om het leven kwamen.

 

Nieuwe herdenkingen

De rechtszaak komt op een moment dat de politieke spanningen tussen China en Japan steeds verder oplopen. De landen zijn verwikkeld in een grimmig dispuut over de Diaoyu/Senkaku-eilanden. Om de vermeende aggressieve bedoelingen van Japan te onderstrepen, hamert de Chinese overheid onophoudelijk op het Japanse oorlogsverleden en de manier waarop Japan daarmee omgaat.

Donderdag werd bekend dat China twee nieuwe nationale feestdagen gaat invoeren om de oorlog met Japan te herdenken: 3 september wordt Overwinningsdag om het einde van de oorlog te herdenken. En  op 13 december moet de herinnering aan de slachting van Nanjing levend worden gehouden.

donderdag 27 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Japan oefent met de VS het heroveren van eilanden
China: zorgen over nucleair materiaal Japan
China versnelt investeringen in kustwacht

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder