'Chinese raket is satelliet killer'
De Amerikaanse regering denkt dat een gelanceerde Chinese raket een nieuw wapen is om satellieten in de ruimte uit te schakelen. De raket droeg geen lading en kwam na zijn vlucht terug in de dampkring boven de Indische Oceaan, aldus het Pentagon.
Maandag werd vanaf het lanceercentrum in Xichang een raket gelanceerd, die een hoogte van 10.000 kilometer vanaf het aardoppervlak wist te bereiken. Dat is relatief hoog; sinds 1976 is er geen raket zo hoog gekomen. De meeste wetenschappelijke onderzoeken in de ruimte vinden plaats tot een hoogte van 2.000 kilometer. "We hebben de vlucht gevolgd en hebben niet waargenomen dat er objecten tijdelijk in de ruimte zijn gebracht of zijn achtergebleven", aldus een woordvoerder van het Pentagon.
China op zijn beurt ontkent militaire intenties en meldt journalisten dat de raket een wetenschappelijke lading vervoerde om onderzoek te doen naar het magnetisch veld op de aarde.
Ruimteschroot
China testte in 2007 een raket die succesvol een eigen (defecte) satelliet uit de ruimte schoot. Het veroorzaakte een enorme hoeveelheid ruimteschroot. De VS zijn bang dat China een onderscheppingsraket ontwikkelt die in tijden van crises spionage-, communicatie- of gps-satellieten van andere landen kan uitschakelen.
China heeft een omvangrijk ruimtevaartprogramma opgetuigd, met zestien deelprogramma's. Alleen al voor dit jaar zijn zeventien lanceringen voorzien. Ook voert het bemande ruimtevluchten uit, het Shenzhou-programma, waarvan een lancering in juni is voorzien (Shenzou-10).