i-Xi wil van China een grote internetmacht maken
President Xi Jinping gaat persoonlijk leiding geven aan een werkgroep op het gebied van cybersecurity en informatietechnologie. De ambitie is om China te laten uitgroeien tot een internet-grootmacht.
China moet een vooraanstaande rol gaan spelen op het internet. "Inspanningen moeten worden gedaan om ons land te doen uitgroeien tot een cyber power", zei president Xi, donderdag na de eerste bijeenkomst van de nieuwe werkgroep.
Naast de president nemen nog twee politieke zwaargewichten plaats in de werkgroep: premier Li Keqiang en Liu Yunshan, lid van het staand comité van het politbureau en verantwoordelijk voor de propaganda (en censuur) in China. Veel zwaarder kan een Chinese werkgroep niet worden.
Problemen
Volgens Xi zijn er verschillende problemen die aangepakt moeten worden. Zo is de bandbreedte van het Chinese internet klein in vergelijking met andere landen. Ook zijn er grote verschillen tussen de toegankelijkheid en snelheid van het internet tussen de grote steden en het platteland. De helft van de bevolking leeft op het platteland, maar slechts 29 procent van de Chinese internetgebruikers komt uit rurale gebieden.
Bovendien is de Chinese internetbranche wel groot, maar niet erg innovatief. Om een sterk internet te hebben, moet een land zijn eigen technologie ontwikkelen en niet afhankelijk zijn van buitenlandse aanbieders, zei Xi.
Nationale veiligheid
En dan is er natuurlijk nog de veiligheid van het internet. "Geen internetveiligheid, betekent geen nationale veiligheid", benadrukte Xi volgens persbureau Xinhua.
Volgens gegevens van de Chinese overheid zijn vorig jaar meer dan 3.000 overheidswebsites gehackt, meestal vanuit het buitenland. Op 21 januari lag een deel van het Chinese internet plat, omdat gebruikers werden omgeleid naar een site van Dynamic Internet Technology, een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in software om de Chinese censuur te ontwijken. Chinese media benoemen deze storing nu als hackaanval.
Censuur
Een ander probleem is de controle op de binnenlandse gebruikers. Miljoenen censors houden zich bezig met bekijken van sites, fora en social media om onwelgevallige informatie te verwijderen. De Chinese overheid voert al maanden campagne tegen gebruikers die het internet gebruiken om 'valse geruchten' te verspreiden. Kritische bloggers worden keihard aangepakt om hen de mond te snoeren.
Het toezicht op het internet is nu versnipperd; zeker zes ministeries en tientallen diensten houden zich ermee bezig. Het ligt voor de hand dat de werkgroep daar lijn in gaat brengen.
Spagaat
China heeft met 618 miljoen gebruikers de grootste internetpopulatie ter wereld. Het economisch belang en de invloed op de sociale stabiliteit van China is evident.
De grootste uitdaging is waarschijnlijk de spagaat tussen de ambitie een internet-wereldmacht te worden en de controledrang van de Chinese internet. Als China werkelijk een i-grootmacht wil worden, moet het een nieuwe manier vinden om met de publieke opinie op het internet om te gaan.
Digibeet
Grote vraag blijft ondertussen of Xi zelf met moderne informatietechnologie werkt. Op de video waarop hij in zijn kantoor een nieuwjaarstoespraak uitspreekt, is geen computer op zijn bureau te zien (foto). Ook is Xi nog nooit met een mobiele telefoon gesignaleerd, maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat de Chinese leiders mobiele communicatie niet vertrouwen vanwege het gevaar van afluisteren.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingLi Keqiang
Liu Yunshan
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese internet uren in de war; mogelijk hackaanval604 Miljoen Chinezen op het internet
Sina Weibo denkt aan beursgang in de VS