China gaat naar olie boren in Noordpoolgebied
Het Chinese staatsoliebedrijf CNOOC heeft toestemming gekregen om in de Arctische wateren ten noorden van IJsland naar olie te boren. In de bodem van de Noordpool zitten enorme reserves olie en gas.
De IJslandse regering heeft een licentie verleend aan een consortium onder leiding van China National Offshore Oil Corp om naar olie te boren. Naast CNOOC (60 procent) participeren ook Petoro Iceland (25 procent) en Eykon Energy (15 procent) in het samenwerkingsverband, meldt China Daily.
CNOOC is het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van olie- en gasbronnen op zee. Vanwege de groeiende energiebehoefte van China, worden de targets van het oliebedrijf continu verhoogd. Dit jaar wil het minimaal 422 miljoen vaten oppompen. Om te blijven groeien neemt CNOOC steeds meer oliebedrijven in de wereld over en sluit het exploitatiecontracten met overheden over de hele wereld.
Kou en ijs
CNOOC heeft veel ervaring met offshore oliewinning, maar de omstandigheden in de wateren rond de Noordpool zijn moeilijk vanwege de extreme kou en ijsgang.
Milieuactivisten waarschuwen dan ook voor de risico's van boren in dit betrekkelijk ongerepte gebied. Ze zeggen dat het bestrijden van een olieramp onder arctische omstandigheden moeilijk, zo niet onmogelijk zal zijn. Zij protesteren dan ook tegen Russische activiteiten in de poolwateren (foto). Shell heeft toestemming om te boren in de wateren bij Alaska, maar behalve enkele proefboringen is het bedrijf aarzelend de exploitatie op te starten.
Toenemende afhankeijkheid van olie-import
China's eigen productie van olie is al een aantal jaren stabiel op ongeveer 208 miljoen ton. Het land importeert dan ook bijna zestig procent van zijn olie: 280 miljoen ton.
In de wateren rond China zijn grote olie- en gasreserves aangetoond, maar de soevereiniteit van grote delen van de Oost- en Zuidchinese Zeeën is omstreden. Dat staat exploitatie voorlopig in de weg.
Handelsovereenkomst
Op 15 april 2013 sloten IJsland en China een groot handelsverdrag. Daarin werd afgesproken dat China grote hoeveelheden vis mag kopen. Ook werd overeengekomen dat Chinese bedrijven actief zouden worden in het zoeken en exploiteren van bodemgrondstoffen op zee.
Gerelateerde onderwerpen:
'Betrek Aziatische landen bij toekomst Noordpool'Chinees vrachtschip via Noordpool naar Rotterdam
China koopt stukje van belangrijkste olieveld ter wereld