economie cultuur politiek RSS

China mikt dit jaar op 7,5 procent economische groei

Een groei van de economie 'rond de 7,5 procent' en een achtste meer defensieuitgaven. Dat zijn de belangrijkste voornemens van de Chinese leiders gepresenteerd op de eerste dag van het Nationale Volkscongres.

Het grootste parlement ter wereld -2987 leden!- is woensdagochtend begonnen aan zijn jaarvergadering. Premier Li Keqiang presenteerde zijn werkplan met doelstellingen voor het komende jaar.

Het belangrijkste cijfer dat hij bekend maakte is het streefcijfer voor economische groei in 2014. Dat is door de Chinese leiders op 7,5 procent vastgesteld, al voegde Li eraan toe dat het cijfer af kan wijken 'binnen een redelijke bandbreedte', zonder te preciseren hoe groot die bandbreedte is. Daarmee blijft het streefcijfer gelijk aan dat van 2013. De uiteindelijke groei bleek iets hoger te zijn uitgevallen dan gedacht: 7,7 procent.

 

Versnelde groei militaire uitgaven

Een ander belangrijk cijfer is het defensiebudget. China wil dat het komende jaar met 12,2 procent laten groeien tot 808,2 miljard yuan (97 miljard euro). Daarmee versnelt China zijn militaire investeringen, want in 2013 groeide de defensiebegroting met 10,7 procent. De totale overheidsuitgaven zullen met 9 procent toenemen.

Li wil dat een solide groei hand in hand gaat met hervormingen. "We moeten vastbesloten zijn ons te ontdoen van mentale ketens en gevestigde belangen. We moeten structurele economische hervormingen nastreven om daarmee hervormingen in alle gebieden te kunnen bereiken", zei Li.

 

Twee beloftes

Opvallend waren twee beloftes die de Chinese premier deed. Ten eerste beloofde hij grotere inspanningen om de luchtvervuiling te bestrijden. Li noemde als eerste Chinese leider in een officiële presentatie het s-woord: smog.

China lanceert het ene plan na het andere, maar uit het jaarplan van het ministerie van financiën blijkt dat de uitgaven aan milieumaatregelen en energiebesparing het afgelopen jaar met 10 procent zijn gedaald. Er is vorig jaar maar 86 procent van de 180 miljard gereserveerde yuans voor milieumaatregelen uitgegeven (21,6 miljard euro).

 

Versterking van het recht

Ten tweede legde de premier een aantal keer de nadruk op versterking van het Chinese rechtssysteem. Hij benadrukte de noodzaak van betere wetgeving, betere controle op het naleven van rechtsregels en betere rechtspraak. Dat is in het belang van de burgers van China, maar ook noodzakelijk om een aantrekkelijke plek te zijn voor investeringen en vestigingen van buitenlandse ondernemingen.

Vanzelfsprekend ging Li ook in op de strijd tegen corruptie, die onverminderd moet worden doorgezet.

 

Wetgevende macht

Het Volkscongres bestaat uit leden die zijn gekozen door lagere parlementen van provincies, autonome regio's en (grotere) gemeentes, vertegenwoordigers van Hong Kong en Macao en een flinke delegatie van het leger. Het is op papier de hoogste wetgevende macht van China. Er liggen 68 wetsvoorstellen en wetswijzigingen klaar voor goedkeuring.

Echte inhoudelijke politieke discussie vindt plaats in het centraal comité; 205 afgevaardigden van het Nationale Volkscongres. De jaarvergadering valt samen met een bijeenkomst van de Politieke Raadgevende Vergadering van het Chinese Volk die maandag is begonnen. 

 

woensdag 5 maart 2014

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Grootste adviesorgaan van Chinese overheid bijeen
China's economie groeide in 2013 met 7,7 procent

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder