Bezoek Xi Jinping aan Nederland omvat vier dagen
Het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland is opgewaardeerd naar een officieel staatsbezoek. Hij zal van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 maart in Nederland verblijven.
President Xi zal op zijn reis worden vergezeld door zijn vrouw Peng Liyuan. Met de president reist naast een groot aantal ministers, ook een uitgebreide handelsdelegatie mee. Aansluitend op het tweedaagse staatsbezoek, blijft Xi in Nederland. Hij neemt deel aan de Nuclear Security Summit in Den Haag. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond bekend.
Veel details over zijn programma zijn nog niet bekend. Koning Willem-Alexander biedt een staatsbanket aan in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Xi zal op zondag spreken op een Sino-Nederlandse handelsbijeenkomst in Noordwijk. Van Chinese zijde is aangegeven dat Xi graag nader wil kennismaken met de Nederlandse landbouw en voedselindustrie. Mogelijk zal hij Wageningen bezoeken.
Handelsbetrekkingen
Sinds november werd er rekening mee gehouden dat Xi voor de Nuclear Security Summit naar Nederland zou komen. Nederland heeft alles op alles gezet om het bezoek ook ten dienste van de handelsbetrekkingen te kunnen inzetten.
Dat is gelukt, nu Xi maar liefst vier dagen in Nederland zal verblijven. Daarna reist hij door naar Frankrijk (26-27 maart), Duitsland (28 maart) om tenslotte zijn Europese rondreis te beëindigen in Brussel met een bezoek aan Europese instituties (29 maart).
UPDATE - De Chinese overheid heeft vrijdag meer details bekendgemaakt over Xi's reis naar Europa. Er is een vierde staatsbezoek toegevoegd: België. Oorspronkelijk zou Xi alleen dat land aandoen om in Brussel de EU te bezoeken. Het totale bezoek aan Europa duurt nu tot 1 april. Bovendien is nu bekend dat Xi als hij in Frankrijk is op 27 maart ook een bezoek zal brengen aan het hoofdkantoor van Unesco in Parijs.
Gerelateerde onderwerpen:
Hoge Chinese regeringsfunctionaris in Nederland'Xi Jinping in maart naar Nederland'
Nederland zet in op economische diplomatie met China