Filipijnen boos over Chinese blokkade
Het Filipijnse ministerie van buitenlandse zaken heeft bij China een officieel protest ingediend, nadat de Chinese kustwacht twee bevoorradingsschepen heeft tegengehouden. De schepen waren op weg naar een schol waarvan zowel China als de Filipijnen menen dat die tot hun grondgebied behoort.
Twee bevoorradingsschepen waren zondag op weg naar een schol in de Zuidchinese-Zee die door China Ren'ai wordt genoemd en door de Filipijnen Ayungin. Op het rif ligt sinds 1999 een gestrand Filipijns marineschip.
Manila claimt dat het schip voorraden had voor de bemanning van het gestrande schip. China daarentegen zegt dat de schepen bouwmaterialen aan boord hadden en dat zijn kustwacht wilde voorkomen dat de Filipijnen een vaste nederzetting bouwen.
Omstreden stipje op de kaart
Het rif is een van de vele stipjes op de kaart van de Zuidchinese-Zee waarvan de souvereiniteit omstreden is. Het is de Chinezen een doorn in het oog dat er al bijna 15 jaar een Filipijns marineschip ligt. De Filipijnen claimen dat het schip per ongeluk is gestrand.
Met een blokkade zou China kunnen bewerkstelligen dat de bemanning op enig moment het schip moet verlaten. Dan zou de Chinese kustwacht het verlaten schip kunnen wegslepen.
Waterkanon
In januari was er ook een incident, toen de Chinese kustwacht een waterkanon inzette om een Filipijnse visser bij het rif weg te jagen.
China heeft per 1 januari voor een groot deel van de Zuidchinese-Zee een visserijzone afgekondigd. Andere landen in de regio protesteren daartegen, omdat ze vinden dat China daartoe geen recht heeft.
UPDATE - De Filipijnse marine heeft woensdag een vliegtuig ingezet om voorraden voor de bemanning van het gestrande schip af te werpen. De voorraden zijn genoeg voor een paar dagen. De Filipijnse regering heeft opnieuw gezegd dat het niet van plan is een permanente basis op het rif te bouwen en roept China op bevoorradingsschepen niet langer te hinderen.
Gerelateerde onderwerpen:
Filipijnen zal vissers beschermen tegen ChinaVS noemen Chinese visserijzone 'gevaarlijk'
China wil Filipijnen weg van omstreden rif