China verwerpt VN-rapport over Noord-Korea
Een kritisch rapport over mensenrechtenschendingen in Noord-Korea is volgens China nergens op gebaseerd. Dat zei de Chinese afgevaardigde bij de raad voor de mensenrechten.
"Gescheiden van de realiteit". Zo kwalificeert Chen Chuandong, China's diplomaat bij de VN in Genève, het rapport van de VN-mensenrechtenraad over schendingen van mensenrechten in Noord-Korea.
Volgens Chen mist het rapport geloofwaardigheid, omdat het zich alleen op de informatie van gevluchte Noordkoreanen baseert. "Het onvermogen om de steun en de medewerking van het betrokken land te krijgen, maakt het de commissie onmogelijk zijn mandaat in een onpartijdige, objectieve en effectieve manier uit te voeren", aldus Chen. "De vraag is of dit onderzoek werkelijk geloofwaardig is."
Nazi-praktijken
Vorige maand publiceerde de mensenrechtenraad een zeer kritisch rapport over Noord-Korea. De opstellers vergeleken de situatie met die ten tijde van Nazi-Duitsland en deden de ongebruikelijke oproep om de mogelijkheid te onderzoeken Noordkoreaanse leiders te dagen voor het Internationaal Strafhof.
Om dat te kunnen doen is instemming van de Veiligheidsraad noodzakelijk. China heeft als permanent lid een vetorecht. Met de uitspraken van Chen over de geloofwaardigheid van het rapport, lijkt de kans verkeken dat er internationale actie wordt ondernomen.
Cirkelredenering
Het rapport is een lange opsomming van ernstige, soms gruwelijke praktijken. De onderzoekers hebben de medewerking van Noord-Korea verzocht, maar dat is door Pyongyang afgewezen. Noord-Korea noemde het rapport eerder een 'fabricage van het westen'.
China gebruikt een interessante cirkelredenering om het rapport te diskwalificeren: als een land niet meewerkt aan de landenrapportage, zijn de conclusies ongeloofwaardig. China is zelf in afwachting van een rapport van de mensenrechtenraad dat in oktober verschijnt.
Gerelateerde onderwerpen:
China trekt rode lijn voor Noord-KoreaRaket Noord-Korea mist Chinees passagiersvliegtuig
VN buigt zich over Chinese mensenrechten