economie cultuur politiek RSS

China start met online donorregistratie

Chinese burgers kunnen zich voortaan op internet laten registreren als orgaandonor. De Chinese overheid hoopt hiermee het aantal potentiële donoren de komende jaren te verveelvoudigen.

Je naam, nummer van je ID-kaart en een telefoonnummer. Meer is er niet nodig om je te registreren op de site van Safelive. Als je je succesvol hebt geregistreerd, kun je met een druk op de knop je contacten op sociale media laten weten dat je orgaandonor bent geworden.

Op de site van de nationale commissie voor gezondheid en gezinsplanning zijn ook persoonlijke verhalen te vinden over personen die zijn gered dankzij een donororgaan. Bekende Chinezen ondersteunen het initiatief. Wel moeten nabestaanden van de donor toestemming geven om daadwerkelijk organen te transplanteren.

 

Enorme wachtlijst

Sinds 2010 is het in China mogelijk om je als orgaandonor te registreren. Vrijwilligers moesten daarvoor een brief sturen aan het Rode Kruis. In drie jaar tijd hebben 19.000 Chinezen dat gedaan. Van deze groep zijn inmiddels 1.600 organen na hun dood getransplanteerd.

Veel te weinig voor een land met zo'n enorme bevolking. China kent een lange wachtlijst voor orgaantransplantatie. Naar schatting 1,5 miljoen Chinezen wachten op een geschikt orgaan. Zo'n 10.000 daarvan krijgen daadwerkelijk op tijd het orgaan waar ze op wachten.

 

Orgaanhandel

In 2007 verbood China het transplanteren van organen uit levende donoren, om te voorkomen dat mensen uit geldnood of onder druk een orgaan afstaan. Alleen een samaritaanse donatie van naaste familieleden is uitgezonderd. Desondanks is er nog steeds een levendige illegale orgaanhandel.

Vorig jaar kondigde de Chinese overheid aan dat het de afhankelijkheid van donororganen van geëxecuteerde gevangenen wil verminderen. Vorig jaar waren nog een op de twee organen afkomstig van geëxecuteerden. China geeft daarmee gehoor aan internationale kritiek op het programma.

 

Programma voor ziekenhuizen

Er startte ook een programma gericht op ziekenhuizen, waar dokters worden gestimuleerd nabestaanden van overleden patiënten te bewegen met orgaandonatie in te stemmen. Veel artsen vinden het moeilijk om het onderwerp aan te snijden.

Het is niet gebruikelijk dat Chinezen orgaandonor worden. Volgens traditie moet het lichaam van een dode intact worden begraven of gecremeerd. Maar naarmate het geloof in reïncarnatie afneemt, neemt de bereidheid toe orgaandonor te worden.

dinsdag 25 maart 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Politie China rolt illegale orgaanhandel op
China heeft organen geëxecuteerden niet meer nodig

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder