economie cultuur politiek RSS

Idee over Chinese droombaan verandert

Het aantal Chinese studenten dat later bij een multinational wil werken is afgelopen jaar bijna gehalveerd. Ook het werken voor de Chinese overheid of een baan bij een staatsbedrijf is minder in trek.

Een goed salaris, een solide pensioen en status. Dat zijn al jarenlang de drie belangrijkste drijfveren bij het zoeken naar een baan voor Chinese studenten die (bijna) op de arbeidsmarkt komen. Maar dat beeld verandert.

Het aantal studenten dat na zijn studie hoopt bij een multinational aan de slag te kunnen liep terug van 38 naar 21 procent. Ook een job bij de staat is minder populair (-4 procentpunten) en ook de staatsbedrijven zijn minder aantrekkelijk (-3 procentpunten).

 

Pionieren wint aan populariteit

Dat blijkt uit een jaarlijkse onderzoek naar verwachtingen van hoogopgeleide starters over de arbeidsmarkt. Het adviesbureau Universum peilde de mening van 50.000 Chinese studenten in 103 steden.

Maar waar willen ze wel werken? Opvallend is de voorkeur voor startups: 18 procent zegt daar het liefst te gaan werken; drie keer zoveel als in 2013. Langer doorstuderen is ook popularder (plus 7 procentpunten. Het aantal studenten dat een eigen bedrijf wil beginnen is nog relatief klein (3 procent), maar wel verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.

 

Starter wil evenwicht werk en privé

Volgens Universum is een goed salaris nog steeds een belangrijke overweging bij het zoeken van een werkgever; belangrijker dan in veel andere landen.

Maar het belangrijkste zoekcriterium is verrassend in een land waarin lange werkdagen de norm zijn: de helft van de respondenten zegt dat een goed evenwicht tussen werk en privé doorslaggevend is bij het vinden van de juiste werkgever.

 

Vragersmarkt

De vraag is overigens of Chinese starters op de arbeidsmarkt momenteel veel keus hebben. Ieder jaar studeren rond de zeven miljoen jongeren af. Het aantal startersbanen is echter klein. Veel nieuwkomers op de arbeidsmarkt lopen tevergeefs banenmarkten af (foto).

donderdag 3 april 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Verse afgestudeerden vinden moeilijk een baan
China heeft last van braindrain
Onder het mes voor een goede baan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder