economie cultuur politiek RSS

Staking schoenfabrikant breidt zich uit

Ook de werknemers van schoenfabrikant Yue Yuen in Guobao hebben het werk neergelegd. De arbeiders zijn bang dat hun werk voor westerse sportschoenmerken wordt verplaatst naar landen met nog lagere lonen.

Sinds 14 april staken de werknemers van de Yue Yuen-vestiging in Dongguan. Hier worden schoenen gemaakt voor onder meer Reebok en Nike. En sinds maandag hebben schoenenmakers in Guobao zich bij die staking aangesloten. Hier worden vooral schoenen voor Adidas geproduceerd.

Onbekend is hoeveel werknemers zich precies bij de staking hebben aangesloten en hoeveel er nog aan het werk zijn. Maar op foto's is te zien hoe duizenden arbeiders protesteren. De politie probeert stakers bij de fabrieken weg te houden en heeft gewaarschuwd de productie niet te verstoren.

 

Beknibbelen op kosten

Volgens de in New York gevestigde ngo China Labour Watch hebben ongeveer 30.000 arbeiders hun werk neergelegd. Dat zou betekenen dat het arbeidsconflict bij Yue Yuen een van de grootste van de afgelopen jaren in China is.

Het conflict draait om secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een woonvergoeding en pensioen. De staking in Dongguan is begonnen, nadat een werknemer die achttien jaar in dienst was met pensioen ging. Toen bleek het pensioen lager dan tevoren beloofd.

 

Race to the bottom

Dit wakkerde de angst aan dat Yue Yuen geen of te weinig voorzieningen voor de toekomst heeft genomen. De werknemers zijn bang dat ze met lege handen staan als de fabriek sluit.

Naarmate de lonen in China stijgen, wordt steeds meer handwerk verplaatst naar landen met nog lagere productiekosten, zoals Vietnam of Birma. Het is geen uitzondering dat werknemers plotseling op straat staan en kunnen fluiten naar hun pensioen, waarop ze volgens de Chinese wet recht hebben.

 

Westerse schoenenmerken

Yue Yuen is een in Hong Kong gevestigd bedrijf, dat eigendom is van een Taiwanees conglomeraat Pou Chen Groep. Het produceert in China in vijf vestigingen schoenen voor meer dan twintig westerse merken, zoals Crocs, Timberland, Rockport, Asics, New Balance en Puma.

Yue Yuen publiceerde een omzet van 7,58 miljard dollar over 2013 (plus 4,1 procent ten opzichte van 2012) en een winst van 430,8 miljoen dollar (min 2,4 procent). Het bedrijf heeft ook fabrieken in Vietnam en Indonesië.

UPDATE- The Financial Times meldt donderdag dat lokale autoriteiten in Dongguan bij Yue Yuen hebben aangedrongen zijn werknemers schadeloos te stellen voor te weinig afgedragen pensioengelden.

UPDATE 2 - Yue Yuen meldt zaterdag dat de staking voorbij is. Het grootste deel van de werknemers is weer aan het werk gegaan na de belofte dat de schoenenfabrikant met terugwerkende kracht woonvergoedingen uitkeert en aan zijn pensioenverplichtingen voldoet.

woensdag 23 april 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Werknemers eisen vertrekregeling om te blijven
Werkomstandigheden Apple-fabriek weer onder vuur
Chinese arbeiders 'slaapwandelen' op hun werk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder