Populatie met uitsterven bedreigde dieren herstelt
Voor het eerst in decennia groeien de aantallen van de Siberische tijger en de reuzenpanda weer. China claimt dit als een succes van zijn programma om bedreigde diersoorten te redden.
Hoe heet het en hoe smaakt het? Dat zijn de twee vragen die een Chinees stelt als hij een dier in het wild tegenkomt. Als hij al een wild dier tegenkomt, want behalve vogels is er niet heel veel wild meer over in China. Stroperij, maar vooral het verdwijnen van leefgebied zorgt al jarenlang voor teruglopende wildaantallen.
Maar woensdag meldt de Nationale Bosbeheer Administratie een keerpunt. Van zes belangrijke bedreigde diersoorten zijn de aantallen weer toegenomen. Van de zeer schuwe Siberische tijger zouden er momenteel 18 tot 22 in China rondlopen. In 2000 waren dat er nog maar 12 à 16. Dat zou betekenen dat er ook voldoende prooidieren voorhanden zijn.
Dieptepunt gehad
De gekuifde ibis is op de terugweg; er werden er nog maar 7 geteld in de jaren '80 en nu zijn het er 1.700. Ook de iconische reuzenpanda heeft zijn dieptepunt gehad. Dankzij fokprogramma's leven er 1.600 in het wild en nog eens 341 in gevangenschap.
Ook de populaties van Chinese alligator, milu (Chinees hert) en het wilde steppepaard zijn aan de beterende hand.
Private inspanningen
Daar is wel kunst en vliegwerk voor nodig. Voor de meeste dieren zijn enorme fokprogramma's opgezet om ze voor uitsterven te behoeden. De milu komt alleen nog maar in gevangenschap voor.
De Nationale Bosbeheer Administratie geeft toe dat het vooral aan inspanningen van NGO's en milieuactivisten is te danken dat deze dieren niet zijn uitgestorven. Zij vroegen als eerste aandacht voor de kwijnende flora en fauna in het onstuimig groeiende China.
Maar inmiddels steekt ook de overheid geld in natuurbeheer. Er zijn 2.150 stukken land als natuurgebied aangewezen; samen goed voor 13 procent van het totale oppervlak in China. Bosbouw is aan banden gelegd en er is een nationaal herbebossingsprogramma opgezet. Dikke bomen zie je eigenlijk alleen nog maar op moeilijk bereikbare plaatsen diep in het bos, maar overal in het land worden bomen aangeplant. Miljarden yuans zijn gestoken in fokprogramma's. En de Chinese politie trad meer dan 10.000 keer op tegen stroperij en de handel in bedreigde diersoorten of producten daarvan.