Beijing moet wennen aan eenhondpolitiek
Inwoners in dichtbevolkte wijken van Beijing mogen maar één hond houden en die mag niet groter zijn dan 35 centimeter. Straatwachten nemen grote honden in beslag.
De regels bestonden al sinds 2003, maar geen hond die zich er aan hield. Maar sinds deze week is het menens. Wandelaars die hun hond binnen de vijfde ringweg van Beijing uitlaten worden door straatsurveillanten gecontroleerd of hun viervoeter is geregistreerd. Op overtreding van de regels staat een boete van 5.000 yuan (600 euro).
Bovendien lopen eigenaren van grote honden het risico dat hun trouwe vriend in beslag wordt genomen. Want sinds kort is het ook verboden om honden groter dan 35 centimeter te houden in de dichtbevolkte wijken van China's hoofdstad. Er zijn naar schatting een miljoen honden in Beijing; minder dan de helft is geregistreerd.
Plasje tot 's nachts ophouden
Veel eigenaren laten sinds deze week hun labrador of herdershond 's nachts uit of hebben hun hond buiten Beijing uit logeren gestuurd totdat de controle weer verslapt. In 2006 was er ook een periode dat de teugels tijdelijk werden aangehaald.
Eigenaren van kleine honden moeten naar het Pai Chu Suo, het lokale politiebureau, om een vergunning voor hun hond te kopen. Dat kost hen 1000 yuan (120 euro) bij eerste registratie en daarna jaarlijks 500 yuan. De hond moet verplicht jaarlijks worden ingeënt tegen hondsdolheid. Het centrum voor veterinaire diensten adviseert op zijn website eigenaren van meerdere honden wel heel vriendelijk om vrienden of familie te vragen of één van de honden op hun adres kan worden geregistreerd.
Bijtincidenten en rabiës
Het is niet helemaal duidelijk waarom de regels plotseling worden gehandhaafd. Het voorkomen van de verspreiding van besmettelijke ziekten wordt door staatsmedia genoemd en het tegengaan van overlast in drukbevolkte wijken. Maar dan is onduidelijk waarom kleine honden wel zijn toegestaan. Bovendien zijn er Beijing geen gevallen van hondsdolheid vastgesteld.
Op het internet wordt ook gesproken over bijtincidenten door grote honden; donderdag werd een 6-jarig meisje in Dalian doodgebeten door een Tibetaanse Mastiff, een van de grootste hondenrassen waarvan wordt gezegd dat het een beer aan kan.
Waarschijnlijk zijn de strengere regels niet ingevoerd vanuit het oogmerk van dierenwelzijn. Je kunt je afvragen of het voor grote honden zo leuk is om in een appartementgebouw in een drukke stad te leven. Het is onduidelijk wat er precies met de in beslag genomen grote honden gebeurt, maar bij de vorige controlegolf in 2006 werden tienduizenden in beslag genomen honden afgemaakt.