Opnieuw verbetering luchtkwaliteit China
De hoeveelheid kleine fijnstofdeeltjes in de lucht van grote Chinese steden is afgelopen jaar met ruim 9 procent gedaald. Dat maakte het Chinese milieuministerie maandag bekend.
Het ministerie houdt de luchtkwaliteit bij in 338 Chinese steden. In 2018 bedroeg de hoeveelheid fijnstof (pm2.5) gemiddeld 39 microgram per kubieke meter lucht; een daling met 9,3 procent ten aanzien van 2017. De sterke daling is volgens het ministerie grotendeels te danken aan overheidsmaatregelen en duurzame investeringen. Die hadden een relatief groot effect door een lager groeitempo van de economie.
Vorig jaar daalde dit gemiddelde nog met 6,5 procent. Toen dacht het ministerie nog dat de verbetering deels te danken was aan een zachte winter waarin minder hard hoefde te worden gestookt. Overigens is de aanwezigheid van fijnstof in de lucht nog altijd boven het niveau van 25 gram per m² dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als veilig beschouwt. Er zijn uiteraard grote verschillen tussen de steden onderling en andere schadelijke stoffen in de lucht. Die data waren bij het schrijven van dit artikel echter nog niet gepubliceerd.
Gasloos
De Chinese regering heeft de afgelopen jaren veel geld gepompt in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Deels is dat bereikt door vervuilende industrie te verplaatsen naar gebieden met een betere luchtkwaliteit; dit heeft vooral een cosmetisch effect omdat het alleen de nationale gemiddeldes drukt.
Maar er is wel degelijk veel gebeurd om ondanks de economische groei de luchtvervuiling daadwerkelijk te verminderen. China produceert veel schone energie opgewekt met zon, wind en waterkracht. Er worden kerncentrales gebouwd. Er worden wel nieuwe kolencentrales bijgebouwd, maar alleen ter vervanging van oudere, meer vervuilende types. Nergens ter wereld worden zoveel duurzame voertuigen verkocht. Er wordt in zo hoog tempo van kolen op gas voor verwarming overgeschakeld, dat delen van het land vorig jaar zonder gas kwamen te zitten.
Luchtvervuiling
Volgens minister Li Ganjie is de strijd tegen luchtvervuiling nog lang niet gestreden. "De makkelijke maatregelen zijn nu uitgevoerd", zei hij op een persconferentie in de marge van het Nationale Volkscongres dat momenteel plenair bij elkaar is in Beijing. Het aantal dagen dat in de 338 grote steden de luchtkwaliteit als voldoende kan worden beschouwd steeg het afgelopen jaar naar gemiddeld 79,3 procent (in 2017 78,0 procent).
Chinese steden prijken geruime tijd steevast bovenaan de lijst van meest vervuilde in de wereld. Dat was deels te wijten aan het feit dat deze in China tenminste gemeten werd. Zo wordt pas sinds kort in India de luchtkwaliteit gemeten; in de top-30 die Greenpeace vorig jaar publiceerde stonden in één klap 22 Indiase steden - Gurugram bovenaan. Greenpeace vermoedt dat er nog vervuilder steden zijn, met name in Afrika, maar dat wordt niet gemeten.
Gerelateerde onderwerpen:
Hainan gaat benzine- en dieselauto's uitfaserenChinese zonnecentrale in de ruimte levert 24/7 stroom
Duurzame energieproductie China stijgt 12 procent