
Quick scan: is de-escalatie handelsoorlog dichtbij?

Financiële markten veerden deze week op nadat er vanuit de Amerikaanse regering signalen kwamen dat de handelsoorlog met China spoedig zal de-escaleren. Enkele kanttekeningen.
Lees verderLessen van hoe het niet moet: Australiƫ en China

De bilaterale relaties tussen China en Australië zijn deze week op een absoluut nulpunt beland. Is dit Australië louter overkomen, of heeft het daarin ook zelf een rol gespeeld? Wie wil begrijpen hoe deze relatie volledig kon ontsporen doet er goed aan niet alleen vanuit Australisch perspectief te kijken, maar daarbij ook het Chinese perspectief te betrekken.
Lees verderAgrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

De Nederlandse export van voedsel en landbouwtechnologie naar China is heel belangrijk voor beide landen. Maar dat betekent nog niet dat Nederland de overhand in de relatie heeft.
Lees verderQ&A: Frans-Paul van der Putten over de actuele lessen van China's geschiedenis

Deze week verscheen het boek 'De wederopstanding van China; van prooi tot wereldmacht'. Welke lessen kunnen we trekken uit China's moderne geschiedenis, vraag ik aan auteur Frans-Paul van der Putten van Instituut Clingendael.
Lees verderHoe lang is de arm van Beijing?

D66-kamerleden Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma pleiten voor een parlementair onderzoek naar de invloed van China in Nederland. Dat kan nuttig zijn -al is er al veel bekend-, maar laat het parlement op één onderdeel vooral naar zichzelf kijken.
Lees verderChina en VS - hoe nu verder?

Met de verkiezing van Joe Biden tot 46ste president van de Verenigde Staten zal de verhouding met China niet fundamenteel veranderen. Maar het biedt wel kans om een herstart te maken en tot een werkbare relatie te komen. Hoe kan dat eruit zien?
Lees verderStreep door beursgang Ant - drie scenario's

Maanden had de financiële wereld zich verheugd op wat de grootste beursgang tot nu toe zou worden. Maar op de valreep ging het hele feest niet door. Wat is er gebeurd?
Lees verderVijf vragen over weigering VS van asielzoekers Hong Kong

Vier jonge activisten wilden dinsdag politiek asiel aanvragen in het Amerikaanse consulaat in Hong Kong, maar werden na korte tijd op straat gezet. Alles wat je moet weten over het dilemma van de Amerikaanse autoriteiten, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderBoekrecensie: een democratisch China - wensdenken of onvermijdelijk?

Lang is in het westen verondersteld dat China vanzelf zou democratiseren, maar vooralsnog staat de eenpartijstaat als een huis. Toch moeten China’s leiders nadenken over politieke hervormingen, omdat de partij anders aan zijn eigen succes ten onder zal gaan, betogen Jean-Pierre Cabestan en Jiwei Ci in twee prikkelende boeken, die ik recenseerde voor China2025.
Lees verderSpoedige Chinese invasie Taiwan is onwaarschijnlijk

Amerikaanse marineschepen varen door de Straat van Taiwan. Chinese straaljagers en bommenwerpers cirkelen rond Taiwan. Ondanks alle oorlogsretoriek is de kans klein dat China binnen afzienbare tijd een poging zal wagen Taiwan gewapenderhand in te nemen.
Lees verderHong Kong zal (nooit meer) hetzelfde zijn

Maandenlang was Hong Kong het toneel van vreedzame demonstraties en grimmige rellen. Totdat de Corona-uitbraak en een draconische veiligheidswet er een eind aan maakten. In het herfstnummer van China Nu maak ik de balans op.
Lees verder