economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven

Vijf vragen over wisselingen in Chinese legertop

De Chinese politieke top benoemde admiraal Dong Jun in de laatste week van december tot nieuwe minister van defensie. Is er sprake van een politieke zuivering of is er iets anders aan de hand? Alles wat je moet weten over de stoelendans in de top van China's militaire apparaat, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Q&A: Veerle de Vos over Ferdinand Verbiest

De Belgische journaliste Veerle de Vos schreef een prachtig boek over de Vlaamse jezuïet Ferdinand Verbiest, die in de 17e eeuw naar China reisde en het schopte tot adviseur van de keizer. Wie was hij en wat zegt zijn verhaal over onze relatie met China nu? Ik vraag het aan de auteur in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Formatiewijzer: wat betekent een nieuw kabinet voor het buitenlands beleid?

Op 22 november koos Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Cijfermatig liggen er twee coalities voor de hand. Die verschillen nogal van karakter qua buitenlandbeleid, ook ten aanzien van China. Inhoudelijk zitten VVD, NSC, BBB (en D66) dichterbij GL-PvdA dan bij de PVV. Al zal een nieuw kabinet met VVD, NSC en BBB hoe dan ook een China-kritischer koers varen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Kieswijzer: het NSC-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 7: het NSC.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het BBB-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 6: de BBB.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het CDA-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 5: het CDA.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het PVV-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 4: de PVV.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het GL-PvdA-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 3: GroenLinks-PvdA.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het D66-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: D66.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het VVD-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de Volkspartij voor Democratie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder