
Quick scan: is de-escalatie handelsoorlog dichtbij?

Financiële markten veerden deze week op nadat er vanuit de Amerikaanse regering signalen kwamen dat de handelsoorlog met China spoedig zal de-escaleren. Enkele kanttekeningen.
Lees verderQ&A: Rogier Creemers over sociaal krediet systeem voor bedrijven

De Chinese regering wil in 2020 een landelijk systeem invoeren waarbij alle bedrijven een betrouwbaarheidsscore krijgen toegekend op basis van hun gedrag. Wat zal zo'n systeem in de praktijk betekenen voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in China, vraag ik aan universitair docent Rogier Creemers.
Lees verderPR-firma's zien geen kans imago HK op te poetsen

Het stadsbestuur van Hong Kong heeft tevergeefs acht internationale PR-bureau's uitgenodigd mee te dingen naar een grote opdracht. De imago-experts menen dat het geen zin heeft het beeld van Hong Kong op te vijzelen zolang het onrustig is in de stad, of zijn bang dat hun eigen imago wordt aangetast.
Lees verderHoorzitting TK: wat vindt u er eigenlijk zelf van?

Tweedekamerleden uiten ferme taal over de handels- en politieke relatie met China, maar hebben geen idee hoe ze mensenrechten voor het voetlicht moeten brengen. Later kwam het CDA met een plan waaruit bleek dat ze hadden geluisterd, maar niet hoe de inspreker had gehoopt.
Lees verderHandreiking Carrie Lam aan protestbeweging

Een omstreden uitleveringswet wordt ingetrokken en er komt een onderzoek naar politiegeweld. Dat zijn de twee belangrijkste maatregelen die stadsbestuurder Carrie Lam woensdagavond aankondigde. Of het genoeg is de gemoederen in Hong Kong tot bedaren te brengen is de vraag.
Lees verderVraagtekens bij 'slimme lantaarnpalen' Hong Kong

Demonstranten in Hong Kong hebben afgelopen weekeinde meerdere 'slimme lantaarnpalen' vernield uit angst dat deze worden ingezet om burgers in de gaten te houden. Wat kunnen die 'slimme' palen eigenlijk?
Lees verderOpinie: alleen dialoog uitweg impasse Hong Kong

Demonstrerende burgers en stadsbestuur van Hongkong staan wekenlang lijnrecht tegenover elkaar. Alleen wederzijdse concessies kunnen een gewelddadige afloop voorkomen. Nederland kan daar een constructieve rol in spelen, schreef ik zaterdag in een opinieartikel in Trouw.
Lees verderOndertussen in Macau...
Terwijl in Hong Kong demonstranten al wekenlang de straat opgaan, is in Macau geruisloos een nieuwe stadsbestuurder aangewezen. Een kiescollege heeft Ho Iat Seng uitgekozen als enige kandidaat om voor vijf jaar chief executive te worden.
Lees verderWaarom China wel/niet zal ingrijpen in Hong Kong

Demonstraties in Hong Kong zijn al negen weken aan de gang en een einde lijkt niet in zicht. De centrale overheid in Beijing geeft tegenstrijdige signalen af of zij afzijdig wil blijven, of dat ingrijpen op enig moment onvermijdelijk is. De voors en tegens vanuit Chinees perspectief op een rijtje.
Lees verderVijf vragen over valutamanipulatie van de yuan

Volgens de Amerikaanse regering drukt China opzettelijk de koers van de yuan om zo de export te stimuleren. Alles wat je moet weten over nieuwe schermutselingen in de slepende handelsoorlog, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderOpinie: de nieuwe wereldorde aangekondigd per post

De internationale rechtsorde staat op een keerpunt. Er is nu een coalitie van landen in de wereld die liever naar China luistert dan naar Washington of Brussel, schrijf ik in een opinieartikel in Nederlands Dagblad.
Lees verder