
Quick scan: escalatie Amerikaans-Chinese handelsoorlog

Amerika en China bieden tegen elkaar op met importtarieven. China wil duidelijk niet onder Amerikaanse economische druk capituleren. Enkele kanttekeningen.
Lees verderIn geopolitiek wint meestal Goliath, niet David

Hoe kon een betrekkelijk klein meningsverschil tussen het kleine Litouwen en het grote China ontaarden in een hoogoplopend handelsconflict waarbij de Europese Unie te hulp moest schieten? Wat zijn de overeenkomsten met de casus Australië? En wat kunnen andere landen daarvan leren? (Dit artikel verscheen in het winternummer van China Nu.)
Lees verderStorm in een glas water: Cosco wil aandeel Hamburgse haven

Ophef over de verkoop van een minderheidsaandeel in de Hamburgse containerterminal Tollerort. Maar de discussie wordt meer gevoerd op basis van veronderstellingen dan feiten.
Lees verderVijf vragen over grote bankfraude Henan

Afgelopen zondag demonstreerden honderden spaarders bij het filiaal van de Chinese Centrale Bank in Zhengzhou. Het protest werd opgebroken door een groep die nog het meeste op een knokploeg leek. Alles wat je moet weten over verdwenen miljarden, de rol van de overheid en wat deze bankencrisis zegt over de stabiliteit van China's financiële systeem, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderOplichters richten vizier op Chinese gemeenschap

Oplichters richten zich met misleidende spraakberichten in het Mandarijn specifiek op de Chinees-Nederlandse gemeenschap. De FraudeHelpdesk ontving tientallen klachten en in tenminste één geval is een aanzienlijk bedrag verduisterd (Update onderaan).
Lees verderStroomtekort China geeft spanning in wereldhandel

De Chinese productie staat onder druk als gevolg van een tekort aan electriciteit. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldeconomie.
Lees verderEvergrande is niet too big to fail, maar ook weer niet too small om te laten vallen

China's een na grootste vastgoedbedrijf Evergrande is in zwaar weer terecht gekomen. Beleggers wereldwijd bibberen bij de gedachte dat het bedrijf failliet gaat en in China een kredietcrisis veroorzaakt met internationale gevolgen. Drie scenario's hoe het verder kan gaan.
Lees verderQ&A Ronald Prins over China’s cyberdreiging

Veiligheidsdiensten waarschuwen steeds nadrukkelijker voor cyberspionage vanuit China. Ook worden online afpersingen (ransomware) aan Chinese hackers toegeschreven. Hoe groot zijn deze risico’s werkelijk en wat kunnen we ertegen doen, vraag ik aan Ronald Prins, expert op het gebied van internetveiligheid en mede-oprichter van cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett.
Lees verderDe partij is niet klaar met het kapitalisme - het wil zijn positie versterken door uitwassen aan te pakken

Regelgeving die minderjarige kinderen limiteert online videogames te spelen en een stop op tv-talentenjachten zijn de meest recente voorbeelden van beperkingen die de Chinese overheid het bedrijfsleven oplegt. Maar dat betekent niet dat de regering of de partij uitgekeken is op het kapitalistische model. Integendeel.
Lees verderInvesteringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?

Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?
Lees verderHalfgeleider-OPEC dwingt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieën

Een kartel van halfgeleider-producerende landen is nodig om de ontwikkeling en economische groei van China af te remmen, schrijft strateeg Paul Verhagen (EW Podium, 26 april 2021). China in zijn technologische Achilleshiel treffen zal echter niet alleen consequenties hebben voor de mensen daar, schrijf ik in een reactie in EW Magazine.
Lees verder