economie cultuur politiek RSS

Op-ed: Why Chinese electric vehicle plants in EU could be a good thing

economie
cultuur
politiek

Stroomtekort China geeft spanning in wereldhandel

De Chinese productie staat onder druk als gevolg van een tekort aan electriciteit. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Evergrande is niet too big to fail, maar ook weer niet too small om te laten vallen

China's een na grootste vastgoedbedrijf Evergrande is in zwaar weer terecht gekomen. Beleggers wereldwijd bibberen bij de gedachte dat het bedrijf failliet gaat en in China een kredietcrisis veroorzaakt met internationale gevolgen. Drie scenario's hoe het verder kan gaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A Ronald Prins over China’s cyberdreiging

Veiligheidsdiensten waarschuwen steeds nadrukkelijker voor cyberspionage vanuit China. Ook worden online afpersingen (ransomware) aan Chinese hackers toegeschreven. Hoe groot zijn deze risico’s werkelijk en wat kunnen we ertegen doen, vraag ik aan Ronald Prins, expert op het gebied van internetveiligheid en mede-oprichter van cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De partij is niet klaar met het kapitalisme - het wil zijn positie versterken door uitwassen aan te pakken

Regelgeving die minderjarige kinderen limiteert online videogames te spelen en een stop op tv-talentenjachten zijn de meest recente voorbeelden van beperkingen die de Chinese overheid het bedrijfsleven oplegt. Maar dat betekent niet dat de regering of de partij uitgekeken is op het kapitalistische model. Integendeel.

Lees verder

Investeringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?

Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?

Lees verder

Halfgeleider-OPEC dwingt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieën

Een kartel van halfgeleider-producerende landen is nodig om de ontwikkeling en economische groei van China af te remmen, schrijft strateeg Paul Verhagen (EW Podium, 26 april 2021). China in zijn technologische Achilleshiel treffen zal echter niet alleen consequenties hebben voor de mensen daar, schrijf ik in een reactie in EW Magazine.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over het EU-China investeringsverdrag

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Brexit-deal, onderhandelde de Europese Commissie ondertussen ook met de Chinese regering. Alles wat je moet weten over het EU-China investeringsverdrag, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

De Nederlandse export van voedsel en landbouwtechnologie naar China is heel belangrijk voor beide landen. Maar dat betekent nog niet dat Nederland de overhand in de relatie heeft.

Lees verder

Streep door beursgang Ant - drie scenario's

Maanden had de financiële wereld zich verheugd op wat de grootste beursgang tot nu toe zou worden. Maar op de valreep ging het hele feest niet door. Wat is er gebeurd?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Heleen Mees over Finance War

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China worden met de dag slechter. Geen middel wordt onbenut gelaten om elkaar dwars te zitten. Hoe groot is de kans dat partijen ook een Finance War ontketenen en wat zijn daarin de wapens, vraag ik aan econome Heleen Mees in deze mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder