Quick scan: Chinese sabotage aan infrastructuur Oostzee
Afgelopen weekend zijn twee datacommunicatiekabels in de Oostzee beschadigd, waardoor zij voorlopig niet zijn te gebruiken. Een Chinees vrachtschip wordt verdacht de glasvezelkabels te hebben stukgetrokken. Enkele kanttekeningen.
Lees verderVijf vragen over missie in Zuid-Chinese Zee
Volgende week vaart een Nederlands marineschip als onderdeel van een Brits vlooteskader door de Zuid-Chinese Zee. Alles wat je moet weten over deze missie in omstreden gebied, kort en bondig uitgelegd.
Lees verder'America is Back', maar Biden boekt beperkt resultaat
De afgelopen dagen stonden in het teken van drie belangrijke internationale topconferenties met leiders van de Westerse wereld. Op alle drie de bijeenkomsten stond China hoog op de agenda. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van de G7, NAVO- en EU-VS-top?
Lees verderChina als werkgelegenheidsproject voor de NAVO
Maandag 14 juni komen in Brussel dertig staatshoofden en regeringleiders van de NAVO bijeen. Een belangrijke bijeenkomst, omdat de strategie voor de nabije toekomst wordt bepaald. Belangrijk agendapunt: moet de NAVO zich op China richten?
Lees verderInvesteringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?
Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?
Lees verderVolkstelling maakt harde keuzes China duidelijk
China talmt met het openbaren van de resultaten van de volkstelling 2020. Cijfers over een krimpende bevolking stellen beleidsmakers voor moeilijke keuzes, die niet altijd goed zullen vallen bij de bevolking.
Lees verderVijf vragen over China en Joe Biden's klimaattop
De Chinese president Xi Jinping gaf donderdag een rede op de virtuele klimaattop met veertig regeringsleiders. Alles wat je moet weten over China's rol in de klimaatcrisis, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderOverheid haalt China-kennis meestal in eigen land
Specifieke vragen van de Nederlandse overheid over China worden doorgaans voorgelegd aan denktanks en wetenschappers in eigen land. De afgelopen vijf jaar is twee keer meebetaald aan een onderzoek van een buitenlandse denktank en evenveel keer aan een co-productie van een Nederlandse en buitenlandse kennisinstelling.
Lees verderOpinie: Aan ruzie met China hangt een prijskaartje
Nadat de EU sancties had opgelegd, sloeg China twee keer zo hard terug. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? We kunnen niet langer dominee én koopman tegelijk zijn, schrijf ik in een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad.
Lees verderIJzige top China-VS: koude oorlog of begin van dooi?
Voor het oog van de camera's vlogen Chinese en Amerikaanse afgevaardigden elkaar vorige week in Alaska verbaal in de haren. Maar achter gesloten deuren werd twee dagen gewoon gewerkt.
Lees verderCGTN mag blijven uitzenden in Europa
De Chinese nieuwszender CGTN Europe blijft voorlopig in Europa te zien. De Franse telecomtoezichthouder heeft de benodigde toestemming verstrekt, nadat de Britse mediawaakhond die eerder had ingetrokken. (Update onderaan)
Lees verder