
Opinie: Onbevredigend maar waar, we zullen nooit zeker weten hoe Covid-19 ontstond

Of de coronapandemie op een markt in Wuhan voor het eerst van dier op mens overging of het gevolg is van een labincident, is een van de grote vragen van deze tijd. Hoezeer we ook geloven dat we altijd de waarheid kunnen achterhalen, is de realiteit dat we waarschijnlijk nooit 100 procent zekerheid krijgen, betoog ik maandag op de site van Villamedia.
Lees verderKieswijzer: het PVV-programma over China

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? In deel 2 de grootste oppositiepartij op dit moment: de PVV.
Lees verder
Kieswijzer: het VVD-programma over China

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? Te beginnen met de grootste partij op dit moment: de VVD.
Lees verderQ&A: Sico van der Meer over de Doomsday Clock

Woensdag is de Doomsday Clock voor- noch achteruitgezet. Wat betekent dat eigenlijk, welke rol speelt China en wat moet er gebeuren om een catestrofe te voorkomen, vraag ik aan Sico van der Meer, onderzoeker massavernietigingswapens en cyberwarfare bij Instituut Clingendael.
Lees verderVijf vragen over vermeende genocide in Xinjiang

Volgens de Amerikaanse overheid pleegt de Chinese regering in Xinjiang genocide op Oeigoeren en andere minderheden. Alles wat je moet weten over deze beschuldiging en de politieke gevolgen, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderWie zijn de hoofdrolspelers voor Biden's Chinabeleid?

Woensdag wordt Joe Biden beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Hij staat voor vele uitdagingen in het binnen- en buitenland. Wie zijn voorgedragen voor de sleutelfuncties voor zijn Chinabeleid? (Deze blog wordt verder geüpdate)
Lees verderVijf vragen over het EU-China investeringsverdrag

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Brexit-deal, onderhandelde de Europese Commissie ondertussen ook met de Chinese regering. Alles wat je moet weten over het EU-China investeringsverdrag, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderLessen van hoe het niet moet: Australiƫ en China

De bilaterale relaties tussen China en Australië zijn deze week op een absoluut nulpunt beland. Is dit Australië louter overkomen, of heeft het daarin ook zelf een rol gespeeld? Wie wil begrijpen hoe deze relatie volledig kon ontsporen doet er goed aan niet alleen vanuit Australisch perspectief te kijken, maar daarbij ook het Chinese perspectief te betrekken.
Lees verderAgrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

De Nederlandse export van voedsel en landbouwtechnologie naar China is heel belangrijk voor beide landen. Maar dat betekent nog niet dat Nederland de overhand in de relatie heeft.
Lees verderQ&A: Frans-Paul van der Putten over de actuele lessen van China's geschiedenis

Deze week verscheen het boek 'De wederopstanding van China; van prooi tot wereldmacht'. Welke lessen kunnen we trekken uit China's moderne geschiedenis, vraag ik aan auteur Frans-Paul van der Putten van Instituut Clingendael.
Lees verderHoe lang is de arm van Beijing?

D66-kamerleden Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma pleiten voor een parlementair onderzoek naar de invloed van China in Nederland. Dat kan nuttig zijn -al is er al veel bekend-, maar laat het parlement op één onderdeel vooral naar zichzelf kijken.
Lees verder