Quick scan: Chinese sabotage aan infrastructuur Oostzee
Afgelopen weekend zijn twee datacommunicatiekabels in de Oostzee beschadigd, waardoor zij voorlopig niet zijn te gebruiken. Een Chinees vrachtschip wordt verdacht de glasvezelkabels te hebben stukgetrokken. Enkele kanttekeningen.
Lees verderQ&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid
Australië heeft zijn defensiebanden met de Verenigde Staten stevig aangehaald door middel van het AUKUS-verdrag. Is dat wel een verstandig idee, vraag ik Sam Roggeveen, directeur van het Internationale Veiligheidsprogramma van de Australische denktank Lowy Institute, in een mail-Q&A.
Lees verderWanneer ontploft de tikkende tijdbom Taiwan?
Valt China dit jaar nog Taiwan binnen? Of pas in 2026 of 2027? De grootste vraag is of president Xi Jinping het risico durft te nemen. Want een mislukte invasie kan heel China aan het wankelen brengen. Lees mijn analyse die ik publiceerde in Maarten!
Lees verderUitbreiding BRICS is geen gamechanger, maar ook niet zonder betekenis
De vijf landen die samen BRICS vormen stemden deze maand in met uitbreiding met nog eens zes leden. De samenwerking is niet per se anti-Amerikaans of anti-westers, maar er gaat wel een belangrijk signaal van uit.
Lees verderPoetin en Xi: autocraten onder elkaar
Geen twee wereldleiders hebben elkaar de afgelopen tien jaar zo vaak ontmoet als de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Voor het blad Maarten! zette ik de twee naast elkaar. In hoeverre lijken zij op elkaar en waarin verschillen ze?
Lees verderGastlessen Modern China voor VWO
In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.
Lees verderVijf vragen over China's exportrestricties op grondstoffen
Maandag kondigde de Chinese overheid aan dat vergunningen voortaan verplicht zijn voor de export van gallium en germanium. Alles wat je moet weten over deze exportrestricties, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderOpinie: Let op Chinese belangen zodat vrede een kans krijgt
Westerse politici willen graag dat China zijn invloed in het Kremlin aanwendt om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen. Maar dat gaat niet gebeuren zolang we daarbij China’s belangen niet meewegen. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben, schreef ik in een opiniestuk dat zaterdag in vijf regionale kranten verscheen.
Lees verderEr is er een jarig...
Blogaap bestaat 10 jaar! In 2013 verruilde ik een comfortabele baan in Hilversum met jaarlijkse cao-stijgingen, vakantiegeld en dertiende maand voor het onzekere avontuur als kleine zelfstandige.
Lees verderOpinie: ‘Er valt nog zoveel te bespreken met China’
De dialoog met China afkappen geeft misschien een gevoel van schone handen, maar daarmee zijn we nog niet van die nieuwe wereldmacht af. Juist vanwege alle meningsverschillen is het een goede zaak dat minister Hoekstra deze week China bezoekt, schreef ik in een opiniestuk op De Kanttekening.
Lees verderVijf vragen over Macron, China, Taiwan (en Nederland)
Dinsdag is de Franse president Emmanuel Macron in Nederland aangekomen voor een tweedaags staatsbezoek. Afgelopen zondag zorgden zijn uitspraken over geopolitieke verhoudingen en Taiwan nog voor ophef. Dat zijn onderwerpen die zeker ook ter sprake zullen komen als Macron en premier Mark Rutte elkaar spreken. Alles wat je moet weten over Macrons interview, kort en bondig uitgelegd.
Lees verder