
Opinie: Afhankelijkheid van Chinese zonnecellen kan minder kwaad dan van olie of gas

Om te kunnen concurreren met China en Amerika heeft Europese industrie lage energieprijzen nodig. Daarom moeten we onze verslaving aan fossiele brandstoffen afbouwen, zelfs als we daarvoor in China inkopen moeten doen, betoog ik dinsdag in een opinie-artikel in het Nederlands Dagblad.
Lees verderKieswijzer: het CDA-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 5: het CDA.
Lees verderKieswijzer: het PVV-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 4: de PVV.
Lees verderKieswijzer: het GL-PvdA-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 3: GroenLinks-PvdA.
Lees verderKieswijzer: het D66-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: D66.
Lees verderKieswijzer: het VVD-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de Volkspartij voor Democratie.
Lees verderQ&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

Australië heeft zijn defensiebanden met de Verenigde Staten stevig aangehaald door middel van het AUKUS-verdrag. Is dat wel een verstandig idee, vraag ik Sam Roggeveen, directeur van het Internationale Veiligheidsprogramma van de Australische denktank Lowy Institute, in een mail-Q&A.
Lees verderWanneer ontploft de tikkende tijdbom Taiwan?

Valt China dit jaar nog Taiwan binnen? Of pas in 2026 of 2027? De grootste vraag is of president Xi Jinping het risico durft te nemen. Want een mislukte invasie kan heel China aan het wankelen brengen. Lees mijn analyse die ik publiceerde in Maarten!
Lees verderUitbreiding BRICS is geen gamechanger, maar ook niet zonder betekenis

De vijf landen die samen BRICS vormen stemden deze maand in met uitbreiding met nog eens zes leden. De samenwerking is niet per se anti-Amerikaans of anti-westers, maar er gaat wel een belangrijk signaal van uit.
Lees verderPoetin en Xi: autocraten onder elkaar

Geen twee wereldleiders hebben elkaar de afgelopen tien jaar zo vaak ontmoet als de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Voor het blad Maarten! zette ik de twee naast elkaar. In hoeverre lijken zij op elkaar en waarin verschillen ze?
Lees verderGastlessen Modern China voor VWO

In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.
Lees verder